Bij de opgraving van het urnenveld in "Het Vinke" in 1981 vertelde een toeschouwer dat er in Vlodrop bij een zandafgraving in een bosje enkele potjes en een bijl tevoorschijn waren gekomen. Tegelijkertijd kwam er in het HVR museum een bericht binnen dat de kapelaan van Vlodrop enkele potjes en een bijl daarvan had gekregen. Ik kende de plaats van de zandputten en ben er samen met Tim Dziurawski gaan kijken. Vrijwel meteen vonden we op de bodem van een zandput enkele voorwerpen waaronder een bronzen gesp. Ook vonden we een kaakfragment met enkele tanden. De provinciaal archeoloog werd gewaarschuwd en met zijn toestemming heeft de HVR vervolgens een opgraving uitgevoerd. We bleken een Merovingisch grafveld te hebben ontdekt. (zie Vindplaatsen-> Holst)

Image

Kort na de opgraving in Vlodrop ontdekte ik een verploegd Romeins graf in Posterholt op een akker waarop ik enkele romeinse en een merovingische potscherf had gevonden. Ook hier vond een proefonderzoek door de HVR plaats waarbij naast Romeinse graven ook een Merovingisch grafveld werd ontdekt.

Image

Image

 

Door de R.O.B. werd dit grafveld vervolgens in 1984 gedeeltelijk opgegraven. De grafkuilen met daarin de verkleuringen van de grafkisten of kamers tekenden zich haarscherp af in het gele zand. (zie Tijdperken->Merovingisch)

Image

Sporen van de sleuven die bij dit onderzoek ruim 20 jaar geleden waren gegraven waren nog als zgn. "crop-marks" in de mais die op het perceel was gezaaid zichtbaar op luchtforto's in Google Earth

Image